Heeft u afgelopen tijd last gehad van dunner worden haar en misschien zelfs kale plekken? U denk waarschijnlijk dat dit door ouderdom komt. Echter is ouderdom niet altijd de oorzaak van haaruitval. Helemaal wanneer uw haar op een ongewone wijze dunner wordt bestaat er de kans dat u een haarziekte heeft.

Als u op een natuurlijke manier kaal wordt dan is de prognose gemakkelijk vast te stellen. De wijze van kaal worden verloopt dan namelijk via een vaste cyclus. Als de wijze van kaal worden dus op een ongewone manier verloopt bestaat er de kans dat u last hebt van een haarziekte.

Soorten haarziekten

Er zijn meerdere soorten haarziekten. De meest voorkomende haarziekten zijn:

  • Alopecia Areata

 

Ovaalvormige plekken op de hoofdhuid die verdwijnen maar ook weer terug komen.

  • Tractie Alopecia

Blijvend haarverlies doordat het haar te strak getrokken wordt.

  • Hirsutisme

Overbeharing bij vrouwen.

  • Trichotillomanie

Impulscontrole stoornis waardoor iemand zijn eigen haar uittrekt.

  • Alopecia Diffusa

Haaruitval door geneesmiddelen of door een slecht functionerende schildklier.

  • Alopecia Cicatricialis

Een vorm van kaalheid die wordt veroorzaakt door littekenvorming op de hoofdhuid.

  • Lichen Planopilaris

Hierbij is er sprake van haaruitval door een beschadiging van de haarzakjes op de hoofdhuid.

Fases

Indien de oorzaak van uw kaalheid niet erfelijk kan zijn dan is er dwingend onderzoek nodig. Dit onderzoek wordt gedaan door een dermatoloog. Die kan hierna vaststellen of u met een haarziekte kampt. Het verliezen van haar hoeft niet ongewoon te zijn. Het meeste haar gaat normaal gesproken door drie soorten fases heen. Dit betreft de telogene, katagene en anagene fase. De telogene fase is de fase waarin het haar aan het groeien is, oftewel de groeifase. De katagene fase is de fase waarin het haar een overgang maakt tussen de groeifase en rustfase. Als het haar zich in een rustfase bevind noemen we dat de anagene fase.